SLAPleasie (labrum letsel)

Inleiding

De schouder bestaat uit drie botstukken. Het schouderblad, de bovenarm en het sleutelbeen. Een gedeelte van het schouderblad, het glenoïd genaamd, vormt de kom van de schouder. Het glenoïd is ondiep en plat. Het labrum is een rand van zacht materiaal die de kom uitdiept.

Het zachte materiaal van het labrum kan klem komen te zitten tussen het glenoïd en de kop van de bovenarm. Wanneer dit gebeurt, kan het labrumweefsel gaan scheuren.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom bij een labrum scheur is een scherp gevoel van uit de kom schieten of klem zitten bij bepaalde bewegingen van de schouder.

De belangrijkste symptomen zijn:

  • Pijn, meestal bij bewegingen boven het hoofd en geeft een klemmend of knarsend gevoel
  • Soms nachtelijke pijn of pijn gedurende dagelijkse activiteiten
  • Een gevoel van instabiliteit in de schouder
  • Verminderde bewegingsuitslagen
  • Krachtsverlies

Diagnostiek

De diagnose kan op grond van anamnese en lichamelijk onderzoek vermoed worden. Alleen een MRI scan mét contrast in de schouder kan het letsel aantonen.

Behandeling

Fysiotherapie: Door intensieve behandel- en oefenmethodes kunnen de klachten sterk verbeteren. Bijvoorbeeld door oefentherapie, waarbij heel gericht op kracht in de schouder wordt getraind.

Bij een kijkoperatie wordt het gescheurde labrum teruggehecht. Vervolgens vindt revalidatie bij een fysiotherapeut plaats.